duminica unei severe. (roman)

on September 20, 2010 in Oglinda, Ridendo

**
Mi-am  început dimineața, nu cu cafea, ci cu monoloage de afurisire. Trec, peste, acum. O să bubui la timpul potrivit.
A, nu v-am spus, nu mai am urticarie (parțial), însă, pentru a mă consola cu ceva, am primit un ulcer.

Și, de la fratele meu, un telefon LG, touchscreen, în care să-mi prind urechile.

O așteptam pe prietena mea, căci urma o zi de shopping. …Pentru ea.
Eu sunt doar consilier de imagine și sunt plătită în natură: alimente otrăvitoare, țigări și medicamentul Omez, ca să mă pastilez dimineața și să-mi pot termina liniștită monoloagele de afurisire, dar să trecem, peste…

Fascinată de noul meu telefon, prietena se apucă să îmi scotocească prin el, ca să vadă cât e de deștept, și cât de mult poate ține el locul bărbatului.

Butonând cu simț de responsabilitate, apelează, din greșeală, o persoană cu care nu am prietenii majore, ci doar politețuri preventive. Ne respectăm reciproc, căci la birou avem prestanţă.
Situația poate fi, în aceste cazuri, controlată destul de ușor, numai că prietena a intrat într-o panică ce prevestea o disperare care putea duce la aruncarea telefonului, reflex, în peretele din față.
Surprinsă, la rândul meu, și neștiind ce dracu să fac într-o atare situație, care căpătase, dacă era să mă iau după ochii panicați ai prietenei, nuanțe de cataclism iminent, îi smulg telefonul din mână și caut, o eternitate de o secundă, butonul de End Call, care se afla, evident, maaare și roșu, sub ochii mei, absolut și definitiv orbi la momentul acela.

Nu apuc să gândesc nimic, pentru că aud în telefon vocea de femeie: Alo!

Da. Am simțit, instinctiv (jur că nu ştiu de ce!), că strivirea telefonului de zid ar fi fost o idee salutară, dar zarurile au fost aruncate și nu pot merge decât în plin, asumându-mi situaţia stânjenitoare provocată de faptul că am deranjat, dintr-o prostie, un om străin, duminica.
Alo, Ada?
– Da.
– Bună, sunt Nona.
– Aaa, bună!
– Ada, ieri am primit un telefon nou.
(Pauză de stupefacție)
Așa…
– Nu știu să umblu la el. Am la mine, în vizită, o…
(aici mi-am pus o voce severă) tâmpită care s-a apucat să îl butoneze și te-a apelat din greșeală, s-a panicat îngrozitor și m-a speriat și pe mine.
Acum, probabil că ar fi fost mai bine, pentru a evita situația penibilă, ca, atunci când tu ai răspuns, eu să zic “Bună ziua, mă scuzați de deranj, aș dori cu Mihai”, însă n-am avut timp de gândire, așa că mi-am luat inima-n dinți și ți-am mărturisit… ridicolul.
(Hohote de râs, din partea ei, dorință de îngropăciune, din partea prestanței mele ofilite).

*
Asta a fost de dimineață.
Urma ședința de shopping, spre care am plecat: prietena, voioasă, iar eu, cu o fățucă de șoricel, căci părul meu e tuns prea scurt, deci s-a dus dracului încrederea că arăt bine.

Complexată ca la 18 ani, am fost, pe tot parcursul zilei, severă.
Am adunat, în proces, trei saci de zâmbete, hohote de râs și mirări pufnitoare.

Pe unele le depun aici, cu ciudă că acest jurnal nu este un video blog, pentru a vi le juca în direct.
Ar lua mai puțin timp decât citirea.

So…

*
Magazinul 1.
Prietena probează tot standul de rochii, iar eu mă întrețin cu vânzătoarea. Când îți faci casă într-un magazin, personalul devine rudă prin alianţă.
Defilarea în rochiţele nesfârşite, a prietenei, prin faţa ochilor mei, şi părerile mele seci “e oribilă”, sau “pe asta o luăm”, au atras (căci circul atrage) din culise şi restul de o vânzătoare care nu participase la show până acum.
A scos capul de după o draperie, s-a sprijinit, sanchi, transparentă, de un birou, şi a pufnit în râs când, observând-o, am interpelat-o sever cu: Iar mă spionezi? Ţi-am spus de atâtea ori să te potoleşti!
N-o văzusem, evident, niciodată.
Toată lumea s-a împrietenit spontan: noi, vânzătoarele plus două cliente.
Prietena mea, între conversaţii, se apucase să danseze lasciv într-o rochie tip office, şi pot să jur că le-am făcut fetelor din magazin ziua senină.

*
Magazinul numărul 2.
La intrare stă, mignonă şi cu alură de emo, vânzătoarea, la pândă de clienţi.
Ochii ei sunt în căutare, iar pupila e toată o rugăminte febrilă.
Atitudinea, deşi mută, are energie de primire a nuntaşilor – la propria nuntă.
…De acolo a căzut biata fată când, întâmpinându-ne cu seninul Bună ziua!, a primit ca răspuns, din partea mea, severul: Lasă-mă-n pace!
A încremenit.
Mi-au trebuit 5 minute pentru a o redresa, astfel că, la plecarea noastră din magazin mai făcusem o victimă a zâmbetului şi entuziasmului, să aş vrea să îi mulţumesc aici pentru că a răscolit tot depozitul în căutarea unui sacou care să aibă o anumită mărime.
…În ciuda faptului că acea mărime se afla, deja, pe un umeraş, şi a faptului că nu am cumpărat, la final, nici sacoul.

*
Chinese Food
Ne era foame, aşa că ne-am aşezat la coadă să comandăm mâncare chinezească.
În spatele nostru, două infutigabile silfide marca “piți”.
Arse cu solarul – ca porcul de crăciun, cu păr de culoarea untului (lung, evident, și mătură – bis), accesorii ieftine dar multe şi atitudine de panarame care-şi administrează – oral şi sporadic – italieni bondoci şi expiraţi.
Fiţe.
Aere.
Le simţeam în ceafă indignarea că trebuie să stea la coadă, căci ele sunt învățate numai în față. …Preferabil, în genunchi.
Ajungem la cassă şi o întreb pe prietena mea ce luăm de băut.
Îi simt în voce o agitaţie care nu era conformă cu energia de până acum, şi, evident, înţeleg, căci văd, cu privirea periferică, cum piţipoanca pufneşte din dracu s-o ia că n-are motive.
Ce bei?
– Nu ştiu
(mă grăbeşte), orice.
– Ce ai?
(insist eu)
Nimic… Nu-ţi pot spune acum.
– Te rog, spune…
Îmi face un semn discret cu capul, să mă uit în spatele ei, la frăsuiala absolut penibilă a bietei ciuperci.
Nu e nevoie să mă uit.
Îi spun, suficient de tare cât să audă toată lumea, privind-o, sever, în ochi:
Puiule, dar tu te-ai uitat puţin la ea, să vezi cum ARATĂĂĂ? Pe bune, ai văzut cum arată? Te rog să nu te mai agiţi inutil.
Prietena a înţepenit.
Suspect sau nu, şi piţipoancei i-au murit, instant, oxiurii de pe limbă.
Fata de la cassă mi-a zâmbit cu ochi de lumină. Şi s-a bucurat când i-am spus ești frumoasă, având în intonaţie subliminalul tu munceşti, nu faci centura pe Magheru.

*
Cafeneaua de lângă fântâna (?) arteziană (??)
Amplasată idilic lângă un rotocol de ciment pe care erau aşezate câteva animale neînsufleţite de gips lângă care făceau pişu trei furtunele bolnave de prostată, cafeneaua a apărut, salutar, în momentul în care aveam nevoie de energie, de apă, de ţigară şi de odihnă – pentru picioarele betegite.
Ospătăriţa e mică, blondă, cu pantaloni gen patul lui procust şi cămăşuţă roşie. Nu vine la mesele de pe terasă, atârnă puturoasă înăuntru, la taină cu restul de personal şomer.
Mă ridic de la masă, căci odihna picioarelor nu atenuează setea, intru peste ei şi fac o glumă, fata mă place şi mă asigură în mod repetat că va veni să ne ia comanda.
Nu înţeleg de ce insistă, însă remarc cu voce sonoră, în treacăt, că aş dori ca acest lucru să se întâmple azi, căci dacă va fi altfel, n-o s-o mai iubesc.
Comandăm, deci, şi primim apele, urmând să vină şi cafeaua.
Fetiţa se lipise de noi, şi ar fi vrut conversaţie, căci în ochi îi luceşte simţul umorului plictiseala.
Am sorbit trei guri din cafeaua ciudăţică. Era cu mentă. Cafea cu mentă. Am şi acum fierea la uşă, bosumflată.
Cum este cafeaua?
– Oribilă, draga mea. Când o pui pe limbă, îi mulţumeşti lui dumnezeu că ai pancreasul bun, şi când o înghiţi, are un gust absolut nepoliticos.
– Doriţi altceva de băut?
(pufneşte reţinându-şi hohoteala, fata)
Ce “altceva” ai?
– Păi, sucuri, cocktailuri, băuturi alcoolice…
– Nu, băuturi alcoolice, nu. O vezi pe prietena mea? Nu are voie să consume băuturi alcoolice, căci face urât. Uite, ultima dată cand i-am dat sa bea, i-a dat un cap în gură unei femei, pentru simplul motiv că aceasta purta o camaşă roşie.
Prietena mea e sub scaun, de râs, ospătăriţa rămâne o clipă blocată şi scoate din mânecă, neinspirat:
Ce reclamă îi faceţi…
– Puiule, era o glumă. Tu porţi o cămaşă roşie.
…Moment din care ne-am împrietenit şi ne-am povestit experienţele traumatizante de la coafor.

*
Standul de make-up profesionist
Eram în trecere, spre magazinul numărul 3, când fetiţa mă interpelează, simpatică şi plină de zâmbetul uşor obosit al picioarelor înţepenite prea mult timp pe tocuri înalte.
– Bună ziua, aţi dori să vă executăm un machiaj cu produse profi?
Am executat-o silit, cu un sever : Nu vreau!
A pufnit-o râsul.
Mă uit la colega ei, care stătea la doi metri mai încolo.
Lu’ asta mică îi trece râsul şi încearcă din nou, ghiduşa de ea, avea chef de distracţie, căci faţa mea serioasă e uşor de citit pentru cei care ştiu să privească.
Poate doriţi să vă machieze colega mea, Adina…
– Eşti frumoasă, Adina,
zic. …Mă apropii la 20 de centimentri, direct în faţa ei, şi repet, sever: Nu vreau!
Le-am lăsat râzând, şi am plecat râzând.

*
Magazinul numărul 3.
Ditamai hala, şi ele, două vânzătoare. Ca o completare fericită, doar cinci clienţi. Noi căutam o poşetă, iar una dintre vânzătoare s-a lipit, instant, de mine, de parcă ne-am fi plimbat cu trotineta împreună, în copilărie. O scumpă cu ochişori de viezure zglobiu.
Luaţi poşeta aceasta, e drăguţă.
– Puiule, uite ce e, noi o luăm, dar dacă, după aceea, nu ne mai place, mă întorc aici, te iau acasă la mine, te sechestrez şi te pun să îmi speli farfuriile.
Puştoaica mă blochează, cu replica ei spontană şi zbanghie:
Vin! Să mă luaţi!
Era de pupat în frunte, nu-mi amintesc, dar cred că am pupat-o, n-aveam cum să nu.
Am bântuit prin magazin, încă vreo câteva zeci de minute, timp în care micul scaiete mi-a spus şi ce zodie este, şi că se mută, din acel Mall, în magazinul din Militari.
Şi, la plecare, când eram pe punctul de a ieşi, după deja prietenescul La revedere!, aud, din fundul halei, vocea de şoricel:
– Dar să mă luaţi acasă, da? Ca să mă sechestraţi.
Mă întorc, extrem de serioasă, şi îi spun, sever:
Ăaa… Te rog să fii foarte atentă aici, draga mea. Dacă te sechestrez, va trebui să speli vasele.
– Le spăl!
– Bine. Tu ai vrut-o. Am numai două farfurii. O să le strâng pe toate, şi, când se murdăresc, vin să te iau.

Ieşim şi prietena remarcă, în treacăt, că Mall-ul acesta ne va ţine minte.
Eu îi arunc o privire severă şi râdem a bucurie.

Iar când ajungem acasă, în ciuda oboselii, prietena îmi joacă fiecare moment al acelei zile, incluzând, într-un repertoriu executat cu talent, şi replicile mele, şi reacţiile împricinaţilor.

Acesta a fost parcursul unei duminici lungi, în care severitatea mea a reuşit să sperie, ca de obicei, numai sufletele bolovan.

*

Nu mă mai mir că o să rămân singură.
N-am nicio șansă de a găsi un bărbat care să fie așa, ca mine… Dar să trecem, peste…

38 Responses to “duminica unei severe. (roman)”

  1. Manon says:

    Sunt 6 ore de cand am postat articolul, si niciun comentariu..
    Daca ai intrat aici, ai facut-o doar din curiozitate, nu?
    .
    Cu totii au obosit citind pomelnicul de articol, si nu au mai avut putere sa si comenteze ceva.
    .
    Iar tu, tu ai intrat aici, pe furis, sa vezi cine…Cine a avut energie sa si scrie ceva, dupa atata telenovela de citit?
    .
    … Ei bine, TOT EU!

    • parazitu' says:

      Dumnezeule…si cand te gandesti ca ai taiat capitole intregi ! 🙂

      Comentati, va rog!!, ca sa nu scoata si partea a doua! 😕

      P.S. Ma declar nemultumita pentru ca de mine ai vorbit extrem de putin! Totusi…zbuciumul de la cabinele de proba si de peste tot…m-am ales doar cu febra musculara!? 😐

  2. desteapta says:

    doamne cat m-a distrat asta:))))
    Ps: pai Nona,poate nu a mai ramas loc de comentarii.Tot postul tau e un “Comment” in sine:)))))

    • Manon says:

      Giiz, incepusem sa ma gandesc serios sa sterg, miseleste si demn, articolul…

      • Manon says:

        PS, la parazitu’: fa-ti si tu un jurnal, si scrii tu partea cu tine. O sa rada DRACU!

        • parazitu' says:

          De parca la tine a ras cineva la articolu’ asta!
          Vezi pe undeva vreun emoticon tavalindu-se de ras?
          Nu scrie nimeni, din 2 motive:

          1. spaima – la vederea pomelnicului
          2. epuizare – pana au dat scroll sa ajunga la comentarii, au devenit seriosi

          Concluzia..?
          Au renuntat.

          • Manon says:

            parazitu’, vrei sa te banez? (privire cu ochelari de sarpe)

            • parazitu' says:

              Nu poti, ca sunt la tine in casa (privire de deget mijlociu).

              • Manon says:

                m-ai lasat fara replica, mamaliga ta…

                A, mi-a venit o idee…Maine voi scrie in jurnal despre felul in care arata ciorbitele tale, vreeei?
                (privire de indoit mana la spate)

                • parazitu' says:

                  Ei si ce? Spun eu singura ce mi-ai zis de ciorbita (dupa ce o halisi, pe toata, pana la ultimul strop):

                  – pastaile lungi, de trebuie sa le sorbi ca pe spaghete
                  – morcovii taiati cu barda
                  – pastarnacul cioplit in forma turnului Eiffel
                  – cartofii prea mici
                  – singurele bucati pe care asteapta omul sa le mestece, bucatile de carne, taiate atat de mic incat nici nu stiai cand le inghiteai
                  – gustul, tot dupa spusele tale, mirific!

                  Iar faptul ca te-ai inecat cu ardeiul iute nu are nici o legatura cu ciorba mea.

                  Vezi? Am scris eu singura ce voiai tu sa povestesti maine, dintr-un motiv foarte simplu: nu va mai ajunge nimeni la acest comentariu!

                  (privire cu motiv de SCROLL)

      • Stef says:

        Hei, cum sa stergi ? 😐 Sa stii ca noi ( adica, ma rog, eu cel putin) citim, ne bucuram, ne minunam, ne etc chiar daca nu ne facem prezenta la comentarii. pup.

  3. parazitu' says:

    Articolul…e lungutz…dar comentariile fac toti banii!

    • Manon says:

      Da, e lunguț, pentru ca m-ai tarat o zi intreaga prin magazine, ca sa iti cumperi tu 25 de rochii…

      …Facem un articol scurt despre ele?

      • parazitu' says:

        Penibil… Suntem in aceeasi camera si ne lasam comentarii (ar trebui sa apreciezi faptul ca s-au strans deja 20…nu te mai satura Dzeu! Geez!) … Si mi s-au inclestat falcile de atata ras! 😆

        Anybody there…hello! I can see you!! 😉

        Nona, tu stii ca suntem in jurnal numai noi doua si ca traficul care arata 6 online e o minciuna?!
        IP-ul ala de Brazilia e de fapt un Vodafone…o fi G., din trenul spre Focsani? 🙂

  4. andreea l. says:

    ei bine, uite ca am ras eu la unele pasaje, si chiar foarte pe bune! e ceva rau daca ma regasesc in unele atitudini?:))

    hug.

  5. George says:

    :))) comentariile sunt geniale =))

  6. George says:

    Si nu eram eu … in brazilia 😛

  7. gabi says:

    DOAMNE…. AM RAS IN CONTINUUUUU…
    si ma trezisem atat de prost-dispus.
    genul de post din care imi raman fragmente in cap si mai rad si eu asa, in timpul zilei, din ce-mi amintesc 🙂

  8. Dara says:

    M-am tavalit de ras citind articolul, insa comentariile sunt criminale 😆 Deci pitzi era obosita de stat la rand… Cele 25 de rochite au meritat efortul 😆

    Eu, de la cumparaturi vin pachet de nervi, pentru ca mai mereu dau peste cate o acritura… inacrita… care iti taie tot cheful de a mai cumpara, de a respira… de viata in general.

    • Manon says:

      Noi am plecat de acasa, la shopping, ca la plimbare, si am bantuit muult prin magazine.
      .
      Dar da, si cand dai peste acrituri, uneori… De regula, le indulcesc si le fac sa zambeasca (uneori, Dara, de terorista ce sunt, le spun direct, fara sa le previn intr-un fel: Zambeste-mi! )
      .
      Si da, am ras si noi aseara, cand scriam comentariile, Sunt faine.
      Te pup.

      • Dara says:

        Mda, eu cand intalnesc acrituri de genul asta zambesc usor si sunt de o politete exagerata. Functioneaza de minune, pentru ca aproape toate se simt obligate sa imi raspunda la fel 😀

        • Manon says:

          Aaa, si eu, si eu, dar numai cateodata. In general le caut zambetul. Hmm… O fi din cauza ca merg la cumpărături rar? M-as pleosti, oare, dacă ar fi mai des? Hmm…S-ar putea.

  9. Mirela says:

    Eu m-am trezit mai târziu, adică azi am citit. Sunt la munci şi colegii de birou se uită strâmb la mine, eu râzând ca fraiera de una singură cu ochii în monitor. Cred că vor chema în curând Salvarea sau pe cineva de la Spitalul de nebuni 😀

    Pe mine mă sperie să merg la shopping dintr-un mega-complex de inferioritate dezvoltat de una singură din copilărie. Mi-e frică de monstrul de sub pat… de fapt din spatele casei de marcat: vânzătoarea cu aere de mare împărăteasă… eu fiind ultimul viermoloc mucos 😀

    • Manon says:

      Aaa, imi era si mie frica inainte, am si scris in jurnal. Gandeste-te, Mirela, ca eu am prins generatiile de vanzatoare de dupa revolutie, alea acre, cutre, teritoriale, maaama, eram terifiata!

  10. Laura says:

    Am lecturat cu pofta. Ar trebui sa vii si cu mine la cumparaturi! 🙂

Leave a Reply