Archive for October, 2003


Din capitolul “Ficatul e şi el organ”:
Creme Bonjour – pentru că, indiferent ce materii ţi se lichefiază pe la gură, pui mâna pe şerveţel; 

Din capitolul: “Pe bune…Să mori tu?!”:
Primola – pentru că mesajul transmis de ăia care se pitesc ca să bage în ei ciocolată nu e:” Yumm, ce bună e…”, ci: “Mă doare-n cur de tine!; 

Din capitolul “Nervi pe tocător”:
Zapp Online- deoarece comportamentul lui next genereişăn mă obligă să-mi administrez anticoncepţionale;
Elita verde – pentru că e destinată exclusiv femeilor necuplate, şi eu sunt semicuplată, başca, beau şi Elita verde, deci, m-am dat dracu’, o să rămân singură!; 

Din capitolul: “Bine că sunt eu proastă!”
Zahărul Mărgăritar – pentru că îl face pe junior să bombardeze cu întrebări inteligente, la care sunt silită să dau răspunsuri peste bot (“Nu e zahăr, e perla, e mărgea/da’ de ce o pune în cafea? /că e zahăr/păi nu e perla, nu-i mărgea?); 
Mister Proper – Gel, pentru că am fluierat două zile, şi nu mi-a spălat nima’ aragazu, tocmai când pusesem pariu cu vecina că io sunt mai harnică;
Şamponul Cap şi Umeri – din invidie, pentru că aia citeşte mătreaţa în cărţi, la drumu’ mare, pe când eu, folosindu-l, o văd doar pe scalp. 

Din capitolul: “Să ne căcăm, cu toţii, ura!”
Bifiduss fără sensis (sic!)- pentru că mi se constipă ochii, la vederea unei reclame care se traduce aşa: “Bună, bine ai venit. Dacă tot eşti aici, vrei să te caci?”/”Nu, mulţumesc.”/”Ei, hai, totuşi, cacă-te!” 

Din capitolul “Verdict: Stupidă!”
Stela Artois – pentru că nu înţeleg, oricâtă bunăvoinţă aş avea, ce însemnează faptul că negustorul îşi lasă toate florile alea frumoase şi roşii la cârciuma: că e scumpă berea, sau că e el beţiv? 

Din capitolul “Pe dinţi, pe gât, cu sila”
Colgate – Triple action – pentru că, deşi este pasta mea de dinţi preferată, am renunţat la ea, protest, de când mă agresează familia aia fericită, cu dinţii ei cei noi, cu mama care le ştie pe toate, şi cu melodia aia retardă, abil împiedecată între hip, peste hop, în urechile noastre.

Un bun prieten a pus frământătoarea întrebare:”De ce se numesc unele plăcinte poale-n brâu, nu era mai simplu să le zică doar PLĂCINTE?”
Definiţia mea (aceasta se va citi doar cu acordul părinţilor): Plăcinte poale-n brâu

… Artistic vorbind, pe un fond de lălăială folclorică, gospodina îşi ridică poala şi, cu o iuţeală uimitoare, modelează pe pulpa-i goală o ditamai bucată de cocă, în formă pătrată. Cât ai clipi, o îndeasă cu brânză, păstrând ritmul frământării din şolduri. Din când în când îşi suflă de pe frunte şuviţele de păr, rebele. Cu o ultimă pleznitură şi cu o roşeaţă binemeritată în obrajii gospodinei, bucata de “poală-n brâu” este azvârlită tandru în fierbinţeala sfârâitoare a tuciului.
Armonia este completată absolut de către bărbatul care salivează la musteaţă, cu o mână pe berea skol, iar cu cealaltă pe gânduri ruşinoase, ce au la bază aplecarea nevestei spre gospodărie.
…Şi acum răspund: pentru că toate aceste mişcări minunate să poarte un nume, puteau, oare, să le numească, futid * şi banal, doar… PLĂCINTĂ? 

(*) ce-o mai fi însemnând şi asta

… Mda… Am admirat, pe parcursul anilor, prin reclama la şampoane, părul vedetelor autohtone, fie că era el cu personalitate, fie că nu. Un lucru era clar: imaginea ne arata, pe lângă frumuseţea infatigabilă a silfidei, şi un păr minunat de strălucitor. 

… Până mai săptămânile trecute am tot trăit noi în această armonie, când ne topeam de admiraţie pentru Raduleasca, mai ales că, pusă să enumere două motive pentru care foloseşte Panthene, zicea cu farmecu-i inconfundabil, din degete:”1. Îmi place: 2. La nebunie”…
… Acu a mai apărut una, nouă. Pesemne, văzând că închidem ochii la enumerarea raduleascăi, creatorii de spot la panten or fi crezut că am adormit între timp, drept urmare, ete cu ce ne împroaşcă, spre lata mea stupefacţie: un nou spot, absolut idiot, cu Daniela Nane. Acu’, nu asta mă râmă pe mine, că fata e frumoasă ca apariţie, ci altceva: până unde ajunge penibilul, când tu, ca producător de spot faci orice pentru un pumn de bani… Penibilul se poate duce până la faptul că, deşi respectiva actriţă are părul scurt, gura ei rosteşte, încântată, aberaţii despre tapaj, coc, bucle…Dumnezeule, am rămas smirna când am văzut reclama prima oară!
… Înţeleg, frăţie, că era momentul ca Nane să apară iar la TV, că nu mai aflasem de multă vreme unde îşi mai face cumpărăturile sau la ce petrecere mai merge, dar de ce nu au pus-o în alt spot, să mai soarbă vreo cafea?
Cum poţi tu să o chinui pe biata femeie pe post să se alinte penibil şi să facă reclamă la un şampon, vorbind despre coc şi bucle, când până şi vecina mea Cornelia s-a autosesizat şi a zis aseară, pe bancă: “Auzi, mă, cum dracu’ vorbeşte aia de bucle, la păru ăla scurt, e vreun mesaj secret, să ai încredere în şampon că-ţi creşte…?”

… Întrebare pe care v-o transmit în eter.