Mea turta

on October 12, 2010 in Sub lupă

Erau în fața mea, pe trotuar, cele două femei. Îmbrăcate în haine negre. Nu era negrul ăla de doliu, ci acela gen ține mai mult la mizerie.
Aveau, împreună, cam șaizeci de ani și-un pic; de profesie nedefinită, cu studii medii și păr lung, strâns coadă de cal.
Lucrau, probabil,  într-un mediu care le obișnuise să-și țină departe vociferarea de pantelimon, dar nu le ucisese sămânța unei bârfe sănătoase.
O boscorodeau, indignate, pe cea de-a treia: Așa ceva… / Auzi, dar ea crede ca…? / Nu se poate!!!

Voiam să le depășesc. Însă trotuarul era blocat, într-o parte, de mașinile parcate-ntr-o fâznă, iar în cealaltă, de cele două supărate, care nu mergeau în șir indian, ci umăr la umăr, să aibă gura aproape de urechea vecinei.
Plictisită de ritmul anemic, zic să insinuez vocea mea gravă în ceafa celei din față, cu un pardon personalizat, ca să nu ajung acasă în miezul nopții.

Moment în care văd.
Doamna din stânga are pantalonii rupți în fund, pe cusătură. I se văd chiloții.
Jenant.

E groaznic să mergi pe stradă cu fundul la vedere.

Mă pregătesc, empatică, să o interpelez și să îi spun, discret, ca să știe femeia, să își acopere poponeața, să nu se facă de rușine.

…Dar în clipa în care deschid gura, o aud cum îi spune celeilalte: Dă-o-n pula mea, cu turta ei!

***

Ăăă…

Trebuie să-mi fac mea culpa…

…Deoarece…
…N-am mai scos niciun sunet. Recunosc, m-am blocat.

Așa că.

Am lăsat-o pe biata femeie să umble pe stradă cu curul dezvelit…
1. Pentru că e învățată cu expunerea.
2. Pentru că nu puteam risca să-mi iau și eu o turtă.

19 Responses to “Mea turta”

 1. julie says:

  Sunt curioasa ce vine de la goagal acum :))
  E si amuzant si trist..ca la nea Caragiale..
  Pupici!

 2. mirela says:

  Ha ha, foarte tare! Mie mi s-a întâmplat ceva mai domnesc. Aveam prioritate şi un taximetrist mi-a tăiat calea. Am pus frână şi din instict sau sperietură am claxonat. Omul m-a aşteptat să trec pe lângă el, a lăsat geamul jos, mi-a zis “m*e fă” salutându-mă cu degetul din mijloc. Am tras maşina pe dreapta şi mi-am curăţat ochii cu lacrimi… a fost ziua în care mi-am dat seama că pe meleagurile astea nu e loc de civilizaţie…

  • Manon says:

   Mirela, nenea e, totusi…SOFER… Astia sunt o alta specie. Capul trebuie sa fie gol, ca sa nu se plictiseasca de drumurile infinite. Neuronul stresat activeaza degetul mijlociu, ce am vrea, sa dea citate din Kant? Cu ce? Cu unghia aia mare de la degetul mik? 😕

 3. desteapta says:

  Azi vad ca e ziua intamplarilor.Din pacate,mie nu mi s-a intamplat nimic.Dar si faptul ca nu mi s-a intamplat nimic poate fi o intamplare.O intamplare a fiintei:))
  Ba nu,gresesc.Am caldura de azi!

 4. Dara says:

  😆 Am crezut ca numai eu prind momente din astea, memorabile!
  Am vazut una prin vara… era imbracata cu o rochita subtirica (ce se mula perfect peste cele trei straturi cu sunci si se asorta cu malacul din dotare). Pana aici nimic interseant, dar cand a inceput sa-si caute si sa-si traga cu spor chilotii dintre… cele doua emisfere… am crezut ca-mi pocneste inima de ras. I-am aratat-o sotului meu (asa, un gest cu capul, ca nu puteam vorbi de ras) si pana a reperat-o el a durat – aia cauta in continuare chilotii!! Cand credea ca i-a apucat, stii ce fel tragea… 😆

 5. Evergreen says:

  Hahaha, cre’ca de fapt ea si-a rupt singura pantalonii sa arate lumii ca o doare-n cur de ea :)))) Kiddin’

  :*

 6. Unu mic says:

  App. de intanplari din astea in plina strada. Mergeam spre supermarket si ma opreste un “GAGIU” pe strada sa-mi spuna ca am fermoarul la pantaloni desfacut (de apreciat gestul, DAR ce naiba era in capul lui de s-a uitat chiar acolo :)))). I-am multumit la fel de discret si mi-am continuat mersul de COCOS spre market :P.

  • Manon says:

   Ete si la tine, trebuia sa te lase cu prohabu deschis?
   Nu cred ca se uita la fermoar, insa se vede daca e deschis. 😛
   Apropo, daca nu iti spunea, si mergeai, asa, cocosel, cand ajungeai acasa si vedeai cum ai umblat toata ziulica, desfacut, cum era? Iti spun io, ca am patit-o: ai fi rememorat fiecare moment din ziua aia, cu spaima. 🙂

 7. Unu mic says:

  Gizzzzzzz you’re probably right…

Leave a Reply