Am scris, în Jurnal, despre faptul că femeile își aleg bărbații urmărind, involuntar, un anumit tipar. Am scris și despre tiparul care insistă să îmi distrugă mie viața, căci nu mă pot abate de la el.
N-am scris, însă, despre mine, despre tiparul meu, ca femeie.
Eludez meandrele concretului și plonjez, cu josul în sus, în lumea legendei / basmului / mitului, căci m-am regăsit acolo și mi se pare funny la modul doamne ferește.
În vremurile cu a fost, odată…, în care iubeam și eram epuizată de lupte și de întrebări ale căror răspunsuri, false, țâșneau tot din zbuciumata-mi făptură, soluția venea numai după ce, vorba lui Cioran, ajungeam la scârba de suferință.
Numai atunci mă rupeam și plecam mai departe. Mă curățam și lăsam trecutul în urmă.
Trecutul, însă, avea o problemă cu coordonarea, și îi deschidea ochii Frumoasei Adormite, recte fostul, care, precum Făt Frumos, ar fi luptat cu orice Balaur – balaurul fiind eu, pentru a ajunge în turnul în care s-a autoizolat Răpunzel.
…Moment în care eu deveneam Capra cu trei iezi.
– Cumătră, mă doare, mă arde !!!
– Să te ardă, că așa m-a ars și pe mine la inimă… (Dialogurile le purtam în gând, căci în realitate eram Fata moșului)
Sunt ani, de atunci, și ei au fost umpluți cu alte povești, în care l-am întâlnit pe Cocoșul din Punguța cu doi bani, m-am lipit platonic de Bestie ca să evit Lupul, am visat în seri de vară la Zburători – în așteptarea Luceafărului, am poposit într-o relație în care eram fascinată, nu de Harap-Alb, ci de calul lui…
Zilele trecute, insă, am realizat care este tiparul meu, ca femeie, în relația cu bărbatul: Ana lui Manole.
O dată ce m-a ales, sunt a lui. Iubesc ca Sarea în bucate. Trăiesc viața lui, sunt devotată și nu există piedici care să mă oprească în drumul meu spre el, atunci când mă cheamă.
Ploile nu mă fleșcăie, ci mă hidratează, fulgerele nu mă omoară, ci mă încarcă, pornesc la drum, către el, și alerg ca să ajung la timp, căci ăsta-i rostul femeii, să fie pereche, pentru a face puiul de om.
Ca și Ana, evident că sunt zidită la temelia ego-ului masculin, tot ca și ea mă rog, plâng să mă scoată afară, aș putea da o mână de ajutor la construcție, nu mă sacrifica, bărbate, nu mă lăsa fără tine, a nimănui, în edificiul maiestuos al singurătății în doi…
Spre deosebire de Ana, însă, eu sparg încercuirea și ies, prăbușind tot, în jur, făcând țăndări toate cărămizile cimentate de Manole cu sârg, ca bază pentru ceea ce femeia numește uneori muncă, luptă și sacrificiu, iar bărbatul, simplu, căsniceală.
Nu pot fi Ana până la capăt, căci îl port în nume și pe Manole.
Ana din mine rupe încercuirea și fuge mâncând pământul cu viteza cu care bărbații își ascund capul în ego pentru a evita complicațiile…
…Fugind, Ana din Manon începe să se transforme, pe dinăuntru, în Capra cu trei iezi, pregătindu-se să devină, prin autocurățare, o Albă ca Zăpada care speră să-și întâlnească ALESUL…
…Acesta va avea o singură sarcină, grea: să-i scoată femeii, din gât, mărul ăla, al lui Adam…
***
TU, ochi ce se rostogolește curios peste literele din jurnal, ce personaje porți în tine?