Archive for July 6th, 2010


Se spune că memoria olfactivă se păstrează intactă. Mirosul este singurul care trece liber  și necenzurat pe lângă cerberul hipotalamus, zicea un nene cu ochelari pe Discovery… Nu se știe de ce. …Poate e o rămășiță de primitiv.

Am ieșit puțin din casă. E seară, cerul și-a ascuns norii și a lăsat doar stelele, care îmi par mai puține decât acum zece ani.

Afară miroase minunat. A câmp cu  iarbă pârlită de soare și pudrată, apoi, cu strop de ploaie văratecă. Mi-amintește de vacanțele copilăriei.

În scara blocului miroase a pivniță. Mi-amintesc de butoiul cu varză -din beci- pe care îl pritocea tata, și de gustul pe care îl avea acea unică zeamă de varză, potrivit de sărată și de acră, cu bule, pișcătoare, ca șampania.

În casă miroase a mâncare. Mi-amintesc de sărbătorile de iarnă, care umpleau aerul cu o mixtură ciudată însă plăcută: căldura încinsă a cuptorului în care se rumenea curcanul, mirosul de brad împodobit, aburul legumelor fierte pentru salată, aroma cremei de vanilie pregătită pentru prăjitură, în care băgam degetele pe furiș…

Da.

…Ieșisem astă seară la aer pentru …a-mi cumpăra țigări.

Fumul de țigară nu îmi aduce aminte de nimic.
Inspirat autodistructiv, în plămâni, mă face să tastez fără să știu exact de ce: unde ești, copilărie? …

***

…Copilăria voastră, cu pădurea ei, cu tot, de ce arome se leagă?

***
Metamorfoză – metamorfoză, dar… de când am venit la Tg-Jiu n-arunc nicio privire bărbaților din jur, deși se presupune că atunci când cauți trebuie să ții ochii deschiși. …A dracu’ fomeie sucită!
Platonicul de la 7000 de km era mai real decât ar fi un real la 400 km distanță.
…Mda. Nu înțeleg nici eu ce vreau să spun. Ba înțeleg, dar nu vreau să spun. …Încă.

***
În București se poartă în draci hainele vintage. Dacă scoatem fițele din exprimare, le numim, simplu, second hand.
Eu mă îmbrac de la S.H. de zece ani, nu am bani să îmi achiziționez preferatele Fishbone, Only și Esprit din Mall.

Am luat la colindat magazinele din Tg-Jiu și mi-am cumpărat o rochiță de școlăriță, cu care o să mă fudulez peste câteva zile.
Este, evident, vintage.

***
Okeeei, deci avem una bucată femeie îndrăgostibilă și una bucată rochiță adorabilă, care, împreună, dau bine când ies pe stradă.

Însă urmează parafraza.

Ochiul
I……închis

L………..
dragostea
Y……………………nu-l
R………………………..taie.

1. unde plecam in weekend. Ne întoarcem la București. Stăm trei zile acolo, după care propui tu mai departe.

2. filme care te hibnotizeaza si te sperie. Bumnul de fier al dracului, Întoarcerea vambirului III, Buțul și Bendula.

3. umflare deasupara ochiului non oftalmologica. Tumefiere provocată de pumn. Dacă e dedesupt, zgârietură provocată de gheară.

4. pt ce e buzz-ul pe mess. Pentru curățarea listei.

5. ce punem in bagaj cand mergem in italia. Deasupra, artizanatul. La fund, chiloții. Buzunarul îl lași gol. Te-aștept să-mi povestești ce pui în bagaj când vă întoarceți din Italia.

6. cum se scrie ioi istenem in maghiara. Habar n-am, știu doar că se pronunță [o: mai ‘ga:d] în engleză.

7. ce inseamna cand te scaneaza un barbat. E un pretext. În realitate, te asigură din ochi că poate face ceea ce nu poate face.

8. cum sa imi fac un jurnal tare. Iei o buturugă. O cioplești paralelipiped dreptunghic și scrii cu pensula în partea de sus “Ego”.

9. cum omori singuratatea. Nu încerca să o omori, că te doboară. N-o trata cu indiferență, că se ține scai de tine. Dă-te disponibil, și va fugi singură.

10. am vrut si eu un blog. Înțeleg. Și nu ți l-a dat. Tu  împrumuți altora lenjeria intimă?

11. stau intinsa pe pat cu ochii pe plafoniera. Relaxant. Să înțeleg că ești melc?