Şcoala “Nesimţirea”

on September 10, 2004 in Oglinda, Retorice, Sub lupă

Azi de e zi de luat banii.
Mă aliniez şi eu în coadă.
Pentru că sfânta tradiţie să nu se piardă, rândul înaintează melc melc codobelc.
În spatele meu se aşază o tanti din aia nedefinită, care lucrează incognito într-unul din zecile de birouri inutile. Stă 5 minute şi-şi face vânt pe o uşă… Probabil e mai confortabil să stai de vorbă cu prietenele, la cafea, şi să te prezinţi când eşti, deja, la ghişeu, cu rândul. Normal.

Plictiseală.
Mă înjur în gând că nu mi-am luat ziarul, pentru a dilua agonia. Avansez, cum spuneam, melc.
În spatele meu s-a adunat multă lume. E vineri, şi orice bănuţ e bun, pentru uikend… După trei sferturi de oră, timp în care am realizat încă o dată că vorbesc prea mult (mai ales în gând), ajung la ghişeu.
Printr-un miracol ce ţine de vreun ceas interior, tanti aia nedefinită iese din biroul prietenelor exact la apropont, vine la mine şi îmi zice: “Aici eram, nu!?”/”Da.”
După care dă o raită cu privirea peste masă de oameni din spate, reperează pe cineva în coada rândului şi strigă:” A, doamna Vasilescu, veniţi încoace ca aici v-am ţinut rând!”

Îmi vine să-i spun, de la obraz, că ce puşca mea de rând a ţinut ea aici, stând dincolo cu kuru’ pe scaun…Că nu se gândeşte la oamenii ăştia care staau ca proştii la rând şi se uita jenaţi la nesimţiţii care se tot aşază în faţa…
… Însă îmi amintesc de faptul că, de trei ani de zile, mă milogesc în fiecare zi de bărbat să-mi zâmbească şi mie dimineaţa, şi n-am realizat nimic… Ce rost are, deci, să fac morală unei necunoscute care consideră, ca mulţi alţii, că numai ea e importantă? Dacă nu reuşeşti să-ţi sminteşti partenerul din paradigma, deşi încerci ani de zile, ce şanse ai să corijezi nesimţirea, prin două propoziţii…?

…Şi uite aşa, învăţ, încetul cu încetul, să tac cu lacrima-n gât, pentru că mi se inoculează, încet şi sigur, fatalitatea că nu mai e pic de speranţă…

Leave a Reply